Berge / Straube / Swane

Hvordan ville hagen sett ut om den ble brukt som utstillingsarena?

En tanke ble tenkt. En telefonsamtale mellom pressefotograf Erlend Berge og Christine Munch og i løpet av en uke var det tre fotografer som så mulighetene Villa Fredheim kan by på. To uker senere var utstillingen realitet.

De tre fotografene i denne utstillingen har alle reist og oppsøkt bygninger. Forskjellige bygninger, men til felles er forvandlingsprosessen og avhengighetsforholdet en bygning har til menneskene.

Erlend Berge så at Bedehusene er en kulturarv som er forsvinner. De stillferdige og ettertenksomme bildene hans har vært på turné foran mange kirkebygg, men har aldri vært stilt ut i Bærum og ikke i en privat hage. I tillegg er hagen anlagt i 1870-årene av husets første kvinnelige medeier, prestefru Gina Espolin Johnson, og det passet fint når Bedehusland skulle møte Østlandet. Fotografiene reiste videre til Stavanger domkirke, men vi har noen av de vakre bøkene og de kan hentes og kjøpes med vipps.

Jo Straube la ut på en reise til «Det norske biblioteket». Vi i Villa Fredheim elsker bøker, vi leser, eier, designer og leier bøker og bibliotek er en selvfølge! Gjennom Straubes fotografier, som etterhvert ble plassert i garasjen, på kortveggen av sidebygget og i gangpartiet i hovedhuset, ble vi kjent med en annen norsk lokalhistorie enn vår egen. Her har bokbåten «Epos» ligget til kai. Bor du på vestlandet og i Svortevik, så må du ha banankassen klar hvert halvår for å bytte bøkene. Og lite ante vi at det finnes så mange 8 %-bibliotekarstillinger. I Bærum er det fem avdelinger og vi heier på sommeråpent.

Andreas Swane oppsøker de bygningene andre mennesker har forlatt. Han tar bilder i urbex-sjangeren. Han har reist mye i Europa (Tyskland, Belgia, Danmark, Sverige mfl.), men i denne utstillingen ble bilder fra Norges-turer presentert. Svært lokalt var et selvportrett fra den andre siden av Preståsen (åsen som har fått sitt navn fordi presten fikk bygget Villa Fredheim) der Swane har gått inn i en bunker få vet om. Fra Holmenkollens beste villastrøk er et overgrodd hus med en sørgelig historie. Det nærmest idylliske drivhuset«på overtid» fra Vøyenenga er borte og erstattet med boliger.

Den plutselige butikken ble også til. Straube og Berge har begge nydelige bøker, som forteller om reisene. Swane har innrammede bilder fra tidligere prosjekter. Ta kontakt for å kjøpe bøker og bilder via oss. Vipps.

Next
Next

Kunstneren Kjell Munch – 90-årsmarkering